+36-70/358-62-44 info@mandalasobarlang.hu

Sóterápia a Mandala Sóbarlangban

„A két legfontosabb dolog a világon, a Nap és a Só!”     Plinius (római természetgyógyász)

Évszázadok óta köztudott, hogy a sóbányák, sóbarlangok klímája, a sós tengeri levegő, gyógyító hatással van a különféle légúti- és légzőszervi-, valamint néhány bőrbetegségre.

Hogyan tudjuk ezt előnyünkre fordítani?

Egyre több gyógyulni vágyó keresi fel a természetes sóbányákat kezelés céljából, ám ezek többsége nagy távolságra található a fővárostól, így rohanó világunkban sokak idő hiányában kénytelenek lemondani erről a kezelésről, amelyre megoldást kínálnak a mesterséges kialakítású sóbarlangok.

A Mandala Sóbarlangban igénybe vehető sóterápia egy erre a célra gondosan előkészített és kialakított helyiségben folyik. A levegő minősége azonos a természetben megtalálható sóbányákéval, mivel a Sószobában a természetes sóbányák és tengerpartok mikroklímáját modelleztük, azok minden pozitív élettani hatásával.

Milyen körülmények vannak?

Sóbarlangunkban különleges, bakteorológiailag rendkívül tiszta mikroklíma uralkodik, magas a nyomelemeket tartalmazó só mikroszemcséinek koncentrátuma. A sóoldattal telített levegő serkenti a légzőszervek aktivitását, a hörgők öntisztulását, mely által csökken a nyálkahártya gyulladása. Az ásványi anyagokkal és jótékony mikroorganizmusokkal telített, állandó hőmérsékletű levegő az egészségre előnyös, negatív töltéssel bír.

A Mandala Sóbarlangban speciális telített sóoldat (Somadrin klímaoldat) természetes párologtatásával érjük el a megfelelő mértékű relatív páratartalom szinten tartását. A szükséges párolgási felület eléréséhez 8 tonnányi sótéglát és kristálysót használunk, illetve megfelelő mennyiségű oldatot helyezünk ki párologtató edényekbe. A relatív páratartalom 70% körüli, a hőmérséklet 18-22 °C.

Mindez hogyan hat a szervezetre?

A levegőben lévő oldott sókristályok elősegítik a hörgők tisztulását és csökkentik a nyálkahártya gyulladását. Nagyfokú váladékoldó hatása miatt erőteljes öntisztulási folyamatot indít el. Köhögéses, köpetürítéses, nehézlégzéses panaszok rövid idő alatt enyhülnek. A sóterápia gyakorlatilag átmossa a tüdőt, a sórészecskék az úgynevezett ozmotikus hatással segítik a folyadékáramlást a belső nyálkahártyába: lényegében kiszárítják a tüdőben lévő felesleges folyadékot. Mivel a só ionrácsos anyag és magas az ionerőssége, így roncsolja a fehérjék közötti fizikai kötődéseket. Ez a tüdőnél azt jelenti, hogy fellazítja a lerakódott váladékréteget, ami ezután könnyebben ürül. A fenti két hatással együttesen csökkenhet a tüdő gyulladása és gyorsabban ürülnek az allergének is. A sóterápia minden légúti gyulladásos betegség (aszmatikus, bronchialis, hurutos, allergiás) alapját, vagyis a gyulladást enyhíti, szüntetheti meg a gyökereinél, miközben elpusztítja a vírusokat, baktériumokat.

A hatásmechanizmus garantálja, hogy a sóbarlangunkban tartózkodók nem fertőzhetik meg egymást, mivel a légtérbe jutó mikroorganizmusok azonnal elpuszulnak a magas sókoncentrációjú klímában. Immunrendszer erősítő hatása miatt sóbarlangunk használata egészséges gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlott. Megelőzhetőek vele a megfázásos megbetegedések, az allergiás tünetek ritkábban jelentkeznek. A terápia ideje alatt a légzés könnyebbé válik, a só-kicsapódás miatt sós íz érezhető az ajkakon, egyes esetekben enyhe szemviszketés jelentkezhet. A nem preventív jellegű, intenzív napi terápia első napjaiban fokozódhat a köhögés és a köpetürítés, aluszékonyság léphet fel. Ezen tünetek a szervezet felgyorsult öngyógyításának jelei.

Mire jó még a sóterápia?

Ezen kívül a sóterápia segíti a bőrszövetek méregtelenítését, rendkívül hatékony ekcéma, pikkelysömör, narancsbőr kezelésére. Mivel a só természetes antihisztamin, ezért az allergia tüneteit is csökkenti, enyhébb esetekben teljesen tünetmentessé válhat.

Milyen gyakran érdemes sóterápiára járni?

A sóterápia hatékonysága legjobban a kúraszerű alkalmazás során érezhető. Visszatérő légúti megbetegedések esetén naponta, de legalább heti 2-3 alkalommal érdemes ellátogatni sóterápiára. A Mandala Sóbarlang sószobájában eltöltött negyvenöt percnyi sóterápia egyenértékű egy egész napos tengerparti tartózkodással.

A só pozitív hatásait aromaterápiával egészítjük ki, amelyet az aktuális (náthás vagy allergiás) szezon szerint állítunk össze.

És mi a helyzet a gyerekekkel?

A Mandala Sóbarlang kialakítása során figyelembe vettük a gyermekek életkori sajátosságait, ezért a sóbarlang teljes járófelületét szemcsés kristálysó borítja, amelyben lehetőség van az önfeledt játékra, homokozásra a téli időszakban is, amelyhez természetesen biztosítottak a játékok és eszközök is. A játék során a gyerekek felverik a sót, így ők is részesei a folyamatnak, amely segíti a levegő sókoncentrációjának időszakos emelkedését. 🙂

A sóbarlang rendszeres használata kellemesen pihentet és ellazít, stresszoldó hatása van minden korosztály számára. A sóterápia a prevenció során és a szervezet immunrendszerének támogatásánál kiváló kiegészítője a megfelelő táplálkozásnak, a mozgásnak és a lelki feltöltődésnek. Ezért is ajánlott nem csak gyerekek, hanem felnőttek számára is.

%

Nátrium-klorid

%

Relatív páratartalom

%

Gyermek- és bababarát sóterápia