+36-70/358-62-44 info@mandalasobarlang.hu

Gyakran Ismételt Kérdések

  • Mi az a sóterápia?

A haloterápia, azaz sóterápia jótékony hatását 1843-ban Fliks Boczkowsky lengyel sebész bizonyította be elsőként. A sóterápiához a sóbarlangok mikroklímáját mesterséges úton hozzák létre. A sórészecskék nagyságuktól függően a légutakban különböző mélységekben és méretekben deponálódnak. A 8 mikrométernél nagyobbak a garatban, az 5-8 mikrométer közöttiek pedig a nagy légutakban csapódnak le. A 0,5-5 mikrométer közötti részecskék lejutnak az alsó légutakba is és ott deponálódnak.

  • Hogyan működik a sóterápia?

A gyulladáscsökkentő hatása az alkalikus hatásának köszönhető, amely segítségével a sórészecskék közvetlenül megtapadnak a légutak nyálkahártyáján. A lerakódott sórészecske csökkenti a nyálka viszkozitását és helyre állítja a normális nyálkahártya transzportját, mely segítségével eltávolítja az inaktivált kórós mikroorganizmusokat és a légutakban lerakódott szennyező anyagokat. Így a belégzett só lényegében oldószerként funkcionál és magába vonzza a felső és alsó légutakban megtapadt váladékot. A természetes sókristály fertőtlenítő hatással rendelkezik; a vírusok, baktériumok és gombák nagy részét elpusztítja. Javítja a szervezet fizikai, biokémiai aktivitását, fokozza az anyagcserét és a perifériás keringést. A nyálkahártya duzzanatot csökkenti, a nyákot oldja, úgy viselkedik, mint a természetes antihisztamin.

  • Milyen esetekben ajánlott a sóterápia?

A sóterápia nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt önálló és kiegészítő kezelésben kiváló eredménnyel ajánlható szinte valamennyi légúti megbetegedésben. Jó eredmények várhatóak a felső légúti kórképek közül a krónikus melléküreg gyulladásokban, elhúzódó, hátsó váladékképződéssel járó kórképekben, allergiás és idült náthában gyermek- és felnőttkorban egyaránt. A 2012-ben megjelent szakirodalmi adatok szerint az egészséges gyermekek haloterápiás kezelése csökkenti a felső légúti megbetegedések előfordulásának gyakoriságát. A sóterápia sikeresen alkalmazható még az alsó légúti idült hörghurut, tüdőgyulladás akut stádiuma után, tüdőtágulat, köhögéssel járó kórképekben így pl. dohányzás miatti köhögésben. Eredményes lehet megfázás, influenza után a lábadozás szakaszában és még számos egyéb kórképben egyaránt, mint pl.:
-különféle típusú allergiák
-ekcéma, pikkelysömör
-immunrendszer erősítése
-öregedési folyamatok lelassítása
-reumatikus fájdalmak enyhítése
-stressz, kimerültség, csökkent ellenálló képesség esetén

  • Egészségesen is lehet menni a sóbarlangba? Nem fogok elkapni másoktól valamilyen betegséget?

Röviden: nem. 😀 Hosszabban: a Mandala Sóbarlangban a levegő sókoncentrációja rendkívül magas, ami sterilizálja a légteret. Tehát ha vegyesen vannak bent beteg és egészséges gyerekek, felnőttek, akkor hacsak nem nyalogatják egymást, kb nulla a fertőzésveszély. Mi kiemelt figyelmet fordítunk a sószobánk egészségügyi körülményeire, azaz ipari szellőztető rendszerünk van, ahol a bejövő levegő egy sor szűrőn is átmegy, így tényleg tiszta levegővel cseréljük le a használt levegőt. Figyelünk a páratartalomra, a só összetételére, és a gyerekek élettani tulajdonságaira, emiatt mi nem használunk sógenerátort (száraz sóterápia), mert az egyes esetekben irritálhatja a gyerekek nyálkahártyáját. A sóterápia az egészséges gyerekeknek és felnőtteknek segíti az immunrendszer erősítését, támogatását, így megelőzhetőek a kisebb betegségek. A tüdőből kitisztul a légszennyezettség következtében lerakódott réteg, aminek következtében a vírusok és baktériumok kevésbé tudnak megtapadni, szaporodni.

  • Miként fejti ki jótékony hatását a sóterápia?

Sószobánk levegője fertőtleníti a légutakat, csökkenti a nyálkahártya gyulladását és megszünteti a váladék képződését, a vírusos vagy bakteriális fertőződéseknél egyaránt. A sós levegő belélegzésével elmúlnak a nehézlégzéses tünetek, kitisztul a nyálkahártya a légutakban, könnyebbé válik a levegővétel. A só dehidratálja, majd elpusztítja baktériumok, vírusokat, ezáltal a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, a légutak természetes mikroflórája helyreáll. A só a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkenti: vizet vonz magához, erősíti a váladékképzést, segíti a szennyeződések feloldását, így néhány alkalom után a lerakódott váladék könnyebben eltávozik, kiköhöghetővé válik.

  • Milyen esetekben nem javasolt a sóterápia?

Nem javasolt a sóterápia lázzal járó akut légúti megbetegedéssel járó gyulladásos kórképekben. A súlyos magasvérnyomás-betegségben, krónikus vesebetegségben, súlyos szívbetegségben, rákos megbetegedésekben szenvedők és a nem teljes tüdővel élők szintén ne vegyék igénybe a terápiát.

  • Mire számíthatok a sószobában?

A Sószoba úgy van kialakítva, mint egy igazi barlang. A hőmérséklet 18-22 °C között van, a relatív páratartalom 70% körüli. A sószobában 8 tonnányi só került elhelyezésre; a szoba oldalát sótéglák borítják, az alja pedig kristálysóval van feltöltve, ezért utcai cipőben tilos bemenni, hogy megőrizzük a só tisztaságát. Javasoljuk, hogy zokniban menjetek be, úgy a legkényelmesebb. Szükség esetén cipőzsákot biztosítunk, amely bármilyen cipőre ráhúzható. Hogy a bent tölthető egy óra gyorsan elteljen, sok játékunk van kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A sószobába tilos ételt és italt bevinni! Kisgyerekeknek cseppmentes itatópohárban tudtok folyadékot bevinni. Jó szívvel ajánljuk a sószoba használatát mindazoknak, akik a krónikus panaszaik csökkentésére, akár prevenció, utókezelés vagy csupán kikapcsolódás céljából látogatnak el hozzánk.