+36-70/358-62-44 info@mandalasobarlang.hu
Éjszaka többször is felébred a gyerekem. Elvileg mikortól kéne átaludnia az éjszakát?

 

A szülők számára nagyon megterhelő, hogy a gyermek nyugtalanul alszik, többször felriad, felsír éjszaka. Egyfelől azért, mert a felnőtt mélyalvási szakasza másfélszer hosszabb, mint a babáé, és ezért óhatatlan, hogy aközben keljen föl a sírásra.

Ezzel a nappali eseményeket feldolgozó felszínesebb alvási szakasz lesz eltolva, amely kimerültebbé, ingerültebbé teszi őt magát is. Másfelől a rendszeres megébredések a szülői kompetenciaérzetet is kikezdhetik, tehetetlenséget, türelmetlenséget vonva maguk után.

Talán megnyugtató a gondolat, hogy az éjszaka átalvása este nyolctól reggelig még nekünk, felnőtteknek sem megy mindig, egy babánál, kisgyereknél egyenesen illúzió. Az éj átalvása tudniillik nem egy olyan képesség, amit ha egyszer elsajátít a gyerek, azontúl ugyanúgy lesz. Ezt az átmeneti állapotot életesemények (költözés, testvérszületés, stb.), stressz, idegrendszeri érés, betegség, fogzás, vagy egész egyszerűen, ahogy ez lenni szokott egészen kicsiknél: a korgó pocak és bélmozgások zavarhatják meg. Ebből adódik, hogy inkább érdemes a biológiai óra számlálója helyett tekintetünket abba az irányba fordítani, hogy mi állhat a felébredés hátterében?

Természetes, hogy a kicsit fél éves koráig az éhség, szomjúság kelti fel 3-4 óránként az éjszaka folyamán. Megjegyzendő, hogy 3 hónapos korára már a pocak űrtartalma lehetővé teszi, hogy akár alvással 5-6 órát egyben képes legyen lehúzni. Egy éves kortól érdemes az esti „síráscsillapító” megetetést hanyagolni, kutatások kimutatták későbbi problémákkal való összefüggését a jelenségnek. 10-18 hónapos babák nappal már kevésszer, 1(-2)-szer szundiznak, az éjszakát már nagyjából átalusszák, de hajnalban simán felkelhetnek.

  • A kiszámítható, következetesen és egyetértésen alapuló stratégiával végig vitt napirend, illetve a napirendi pontok következő lépésének jelzése annak érdekében, hogy felkészüljön a váltásra, az egyik legfontosabb horgony a gyermek nyugodt éjszakáját tekintve.
  • Figyeljünk, füleljünk! Vajon a baba valóban fájdalmában sírdogál (ez éles, állandó, keserves lehet, stb.)? Ekkor természetesen menjünk oda, elavult és kevéssé humánus nézet a baba sírni hagyása. A kisbaba REM/felszínes alvási ciklussal indít, ez sok akaratlan apró szemmozgást, grimaszt, nyögdécselést, kisebb sírdogálást is jelenthet, hiszen ebben a fázisban dolgozza fel a nap eseményeit (és nem utolsó sorban agyműködése fejlődik). A 20 perces epizód után 40-60 perces mély álomba szenderül, és erre alapozva, ha tudatában vagyunk annak, mi történik benne, számíthatunk arra, hogy képes megnyugodni és önállóan elaludni.
  • Nyugodt körülmények biztosítása, zavaró ingerek kiiktatása, egy pohár víz kikészítése, bili elhelyezése a közelben, pozitív érzésekkel felruházott kedvencek jelenléte, valamint a szülő hozzáférhetősége igencsak fontos az ébredések és adott esetben a szülői hálóba való vándorlások megelőzésében.
  • Természetesen van olyan helyzet, amikor az éjszakai felébredés/felriadás mögött komolyabb okot feltételezhetünk, vagy kifejezett félelmek, rossz álmok, életminőséget rontó tünetek jelennek meg, ebben az esetben mindenképp forduljatok szakemberhez!

Több jól alkalmazható tippet, trükköt és útbaigazítást találsz az alábbi szerzők írásaiban!

Jo Frost (2011): Szuperdada. Budapest: Park Kiadó

Vida Ágnes: Babapszichológia: Lélek, viselkedés, fejlődés kétéves korig. Budapest: Kulcslyuk Kiadó.

Szirtes Lili előző cikkét az altatással kapcsolatban itt találod!

A Sóska Kérdezz-Felelek május 28-i eseményéről bővebb információt itt találtok!

 

 

Szirtes Lili

Szirtes Lili

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus jelölt

Pszichológus, pszichodráma asszisztens, jelenleg az ELTE tanácsadó szakpszichológusi, valamint az Integratív Pszichoterápiás Egyesület képzésének a hallgatója vagyok. Óvodás korú gyermekekkel és családjaikkal foglalkozom intézményi keretek között. A Sóska Kérdezz-Felelek keretében gyermekneveléssel, fejlődéslélektannal foglalkozó írásokkal, illetve tematikus szülőcsoportokkal jelentkezem majd. Pszichológiai tanácsadást a Rend.Be.Jössz Tanácsadó Központban folytatok.