+36-70/358-62-44 info@mandalasobarlang.hu

Normális, hogy a gyerekem csak velem alszik el? Mikortól fog egyedül elaludni?

 

Ha random megkérdeznénk szülőket, hogy mi az a téma, amely leginkább foglalkoztatja őket babájuk kapcsán, valószínűleg az alvás kérdésköre előkelő helyen szerepelne. Ezek közül is hangsúlyosak az altatás körüli problémák, hogy a gyermek dacoskodik, nyűgösködik, már a 3. mesét kéri, forgolódik, átkommandózza magát a szülői ágyba, vagy csak a szülő jelenlétében tud elaludni, stb.

A fenti példák egy dolgot mellőznek csupán, mégpedig azt, hogy az önálló (el)alvás tanult (és nem állandó) jelenség, amelyben a szülő attitűdjének és cselekedeteinek nagyon nagy szerepe van. El tudjuk képzelni, hogy egy szép napon a gyermek kijelenti: már nincs szüksége a szülői ágyra vagy tökéletesen el tud aludni anya/apa nélkül? Minél nagyobb a gyerkőc, minél inkább megszokottá vált egy rituálé, annál nehezebb átszoktatni őt a saját ágyában történő önálló álomba szenderülésre. Ezzel nem azt mondom, hogy bajos a közös alvás, és nem történhet meg, hiszen míg pici a gyerkőc, sok esetben a szülői közelség kényelmes és kölcsönösen fontos lehet, illetve egy hétvégi napon kevés fantasztikusabb dolog van annál, mint együtt köszönteni a reggelt egy közös szunyókálás után. Sok esetben hallok olyanról, hogy a már iskolába készülő gyermek csak a szülővel együtt tud elaludni. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, melyik félnek nehezebb az elválás, és miről szólhat még e helyzet tartós fennállása.

Anélkül, hogy agyonpszichologizálnánk a szituációt is vannak olyan stratégiák, amellyel megsegíthetjük, hogy gyermekünk önállóan képes legyen elaludni.

  • A napirend mindennek az alapja, a rendszeresség, kiszámíthatóság biztonságot ad gyermeknek, szülőnek egyaránt. A piciknek még nincs időérzékük, így a cselekvések egymásutánja adja a szokásrend alapját. Az esti rituálénál is fontos, hogy mi mi után történik (pl. vacsora, fürdés, altatás mesével, alvás), illetve, hogy mindig ugyanazon a helyen történjen a lefektetése (a gyakori és rendszertelen váltás erősen megzavarja őt).

 

  • Teremtsünk minél nyugodtabb körülményeket (nem kell lábujjhegyen járni persze, de a rádió, tv, tablet, telefon, stb. kerüljön jó messzire, húzzuk be a függönyt, tegyük mellé a kedvenc plüsst, stb.).

 

  • A kisbabák sokszor a mélyalvás szakaszában kerülnek ágyba, holott a felszínes és aktív-feldolgozó alvás 20 perce közben, ha hagyjuk őket kissé forgolódni, önmaguktól rájönnek, hogy nyugtassák meg magukat, nem szükséges hozzá mindig a szülő.

 

  • A nagyobbacska gyermek keresi a kapcsolatot (miért ne tenné?), így a mese után törekedjünk arra, hogy ne az ágyában vagy az ágya szélén üljünk, hanem a földön mellé kuporodva nyugtassuk, és röviden, szelíden mondjuk neki, hogy „Aludj”, ne bocsátkozzunk magyarázatba vagy vitába (úgyis ő győz). Minden este egy picivel távolabb üljünk le tőle, ezzel a lassú szoktatással a gyermek képessé válhat elsajátítani az önálló elalvást.

 

  • Ha a gyermeket a szülői ágyban, nappaliban, cicin, stb. altattuk, és ezután áttettük a kiságyba, benne van a pakliban, hogy mikor felriad, körbe néz, kétségbeesve reagál majd arra, hogy nem tudja hol van és hogy került ide. Itt is fontos a kiszámíthatóság, amelynek alapja a szülői következetesség, ennek érdekében pedig a saját ágyikóban érdemes elkezdeni az altatást.

Több jól alkalmazható tippet, trükköt és útbaigazítást találsz az alábbi szerzők írásaiban!

Jo Frost (2011): Szuperdada. Budapest: Park Kiadó

Vida Ágnes: Babapszichológia: Lélek, viselkedés, fejlődés kétéves korig. Budapest: Kulcslyuk Kiadó.

A Sóska Kérdezz-Felelek május 28-i eseményéről bővebb információt itt találtok!

Szirtes Lili

Szirtes Lili

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus jelölt

Pszichológus, pszichodráma asszisztens, jelenleg az ELTE tanácsadó szakpszichológusi, valamint az Integratív Pszichoterápiás Egyesület képzésének a hallgatója vagyok. Óvodás korú gyermekekkel és családjaikkal foglalkozom intézményi keretek között. A Sóska Kérdezz-Felelek keretében gyermekneveléssel, fejlődéslélektannal foglalkozó írásokkal, illetve tematikus szülőcsoportokkal jelentkezem majd. Pszichológiai tanácsadást a Rend.Be.Jössz Tanácsadó Központban folytatok.