+36-70/358-62-44 info@mandalasobarlang.hu

Azért, mert mi kiemelten figyelünk arra, hogy csak a legjobbat nyújtsuk! De hogy lásd a különbséget sóbarlang és sóbarlang között, elmesélem, legutóbb mit tapasztaltam egy másik helyen.

 

Nemrég nyílt egy új sóbarlang a közelünkben, és úgy döntöttem, ellátogatunk oda a kislányommal, megnézzük, hogy mit tud a hely. Megérkezésünk után a recepciós pultban ülő fiatalember beterelt minket a sószobába, ahol kényelmes fotelek vártak, a gyerekeket pedig sóhomokozó, kellemes légköre volt a helyiségnek.

Ez az első pozitív benyomás nem tartott sokáig, mert közben valószínűleg bekapcsolták a sógenerátort, elkezdett befelé áramlani a ködszerű sópor. A bent töltött idő előrehaladtával a sóköd egyre sűrűbb, és ezáltal egyre kellemetlenebb is lett számomra. A 45 perces turnus vége felé már nagyon kívántam, hogy újra tiszta levegőt szívhassak!

A szobában elhelyezett páratartalom mérő mindössze 30%-ot mutatott, ami nagyon alacsony érték. A túl alacsony páratartalom kiszáradásra hajlamosít: ilyen környezetben a nyálkahártyák irritációja könnyebben kialakul. Ennek jelei a szemek szárazsága, égő érzése, torokkaparás, szájszárazság, a légutak nyálkahártyájának irritációja, amelyet száraz köhögés jelez. Ezt mind tapasztaltuk is, és az idő előrehaladtával, ahogy a levegő sókoncentrációja emelkedett, a tünetek egyre fokozódtak, mert a porlasztott só irritációt okozott.

Az idő lejártával, miután kimentünk, jeleztem a fiatalembernek, hogy túl alacsony a páratartalom, mire ő közölte, hogy ennyire alacsonynak kell lennie. Innentől egyértelművé vált, hogy ennek a sóbarlangnak az irányítását nem kellő odafigyeléssel végzik. Ugyanis a levegő páratartalmának egy sószobában 40-60% között kell lennie, és a sóterápiás eljárás fajtájától függően kell az alsó vagy a felső határ közelében mozognia a pontos értéknek.

A só molekulái ugyanis nem szálldosnak a levegőben maguktól. Ahhoz, hogy egy sómolekula a levegőbe emelkedjen, kell egy mikroszkopikus méretű vízcsepp (pára), ami kiszakítja a sókristály rácsából a molekulákat (oldás) és azt a levegő a könnyűségnél fogva magával sodorja. Nálunk ilyen rendszerrel találkozhatsz, hiszen a 8 tonnányi sótégla és kristálysó mellett egy speciális sóoldatot párologtatunk (szigorúan természetes módon, 19-20 °C-os hőmérsékleten párolog, napi közel 3 és fél liter kerül így a levegőbe). Itt értelemszerűen magasabb a páratartalom, közel 60%-os, hiszen a víz részecskéi szállítják a sót a levegőben, hogy belélegezhető legyen.

Az úgynevezett száraz sóbarlangokban, mint amilyen ez is volt, sógenerátorral porlasztják és juttatják a levegőbe a sót, a folyamatos vagy időszakos befújás garantálja, hogy a só részecskéi a levegőbe jussanak. Mivel itt a nedvességnek nincs szállító szerepe, „csupán” annyi, hogy védje a nyálkahártyát a túlzott irritációtól, így megengedett az alacsonyabb páratartalom is, de sose legyen kevesebb 40%-nál!

Szóval felmerül a kérdés, hogy ha egy ilyen alapvető dologgal nincsenek tisztában (vagy szándékosan nem veszik figyelembe a fontosságát), akkor mennyire szigorúan teremtik meg az egyéb, szintén fontos feltételeket a sóbarlangjukban? Mint például a rendszeres levegőcsere, hogy ne a használt, teleköhögött levegő várja folyamatosan a vendégeket? Gondoskodnak-e róla, hogy valóban tiszta levegő kerüljön a használt helyére, ne pedig a benzingőzzel szennyezett városi levegő? És talán a legfontosabb: milyen minőségű sóval dolgoznak?

Ebben a sószobában Himalája sóval szórták fel a sóhomokozót. Annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy ennek a sófajtának a narancssárga színét a szennyeződések adják, mivel a nátrium-kloridon kívül nyomokban 84 másik ásványt is tartalmaz (többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet és vasat). Még ha ez így is lenne – bár egyre többen kételkednek a szám hitelességében – a sók 98-100 százaléka nem más, csupán nátrium-klorid. A maradék 0-2 százalék annyira elenyésző mennyiség napi néhány csipetnyi só elfogyasztása esetén, amelynek egészségre gyakorolt kedvező hatása megkérdőjelezhető. Azonban ha nem szájon keresztül juttatjuk a szervezetünkbe, hanem belélegezzük (hiszen a földön lévő kristálysó aprózódása következtében a légtérbe is jut belőle), akkor ezek az ásványi anyagok a tüdőnkben fognak lerakódni. Ennek pedig hosszú távon káros hatásai lehetnek a szervezetre.

Ha hozzánk jössz, garantáltan a legjobb sóterápiás eljárásban lesz részed! Nálunk optimális a páratartalom; kiváló minőségű, ellenőrzött sóval dolgozunk; feltalálói géniusz díjas sóoldatot párologtatunk; rendszeresen szellőztetjük a sóbarlangot és légtisztítón átszűrt, tiszta levegőt juttatunk be. Ezen felül igényes, fiatalos, baba- és gyerekbarát környezetben várunk, ahol garantáltan jól érzik magukat a legkisebbek és a legnagyobbak egyaránt!

Várunk sok szeretettel!

Brigi

Koós Brigitta

Koós Brigitta

A Sóska Vezetője

Matematikus, erdei magaslati kötélpálya építő és nehézgép kezelő (is) vagyok. Folyamatosan keresem az új kihívásokat, szeretem megmérettetni magamat a legkülönbözőbb területeken. Jelenleg a Sóska Sóbarlang útját egyengetem, amely Budapest egyetlen, kifejezetten gyerekeknek készült sóbarlangja. Egy kislány anyukája, és megszámlálhatatlan porcica szerető gazdája vagyok.